Тема: Технологія приготування гарячих напоїв. Правила техніки безпеки в побуті.
Відкрити, зберегти на свій комп'ютер або роздрукувати повний текст (формат PDF)
Тема: Технологія приготування гарячих напоїв. Правила техніки безпеки в побуті.
Мета: Розширити знання й навички приготування гарячих напоїв; розвивати художній естетичний смак під час оформлення готових страв, сервіруванню столу; виховувати свідоме виконання правил техніки безпеки на кухні
Тип уроку: інтегрований, комбінований
Методи: Бесіда, групова робота, захист проекту, практична робота.
Засоби наочності: географічна карта світу, комп'ютерна презентація, таблиця «Сервіровка столу», настінна таблиця «Правила безпечної роботи в шкільних майстернях», ілюстрований інформаційний матеріал, столовий і кухонний посуд.
Смеркалось. На столе блистая
Шипел вечерний самовар,
китайский чайник нагревая
Под ним клубился легкий пар
Разлитый Ольгиной рукою,
По чашкам темною струею
Уже душистый чай бежал
И сливки мальчик подавал
А.С.Пушкин
Учнів класу розділили на групи і задали випереджаюче завдання – комп'ютерна презентація по темах:
· Історія чаю (група «істориків»)
· Поширення чаю (група «географів»)
Хід уроку
Організаційний момент
1)Актуалізація
Вчитель обслуговуючої праці:
а) Що таке технологія?
б) Які технології використовуються на кухні?
Вчитель біології:
в) Які небезпеки можуть вас спіткати на кухні?
2) Мотивація
Вчитель біології зачитує епіграф, діти формулюють тему і мету уроку за допомогою вчителя.
1) Що допомагає нам бути здоровим і зберігати здоров'я?
Вчитель обслуговуючої праці:
2) Які гарячі напої ви знаєте?
ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Вчитель біології: Діти, чи знаєте ви, як до нас потрапив чай?
Батьківщиною чайного дерева вважається Китай. Саме китайці звернули увагу на здатність відвару з листя надавати тонізуючої дії на організм людини і першими почали вирощувати цю рослину. Перші згадування про чай зустрічаються в китайських рукописах, вік яких близько 5000 років. У 18 столітті був створений славнозвісний «Трактат про чай». Його автор Лу Юй вважає, що першим по гідності оцінив властивості чайного листя предок китайців Шень Нун.
Він вивчав різні рослини і приймав безліч отруйних речовин, а чай був для нього протиотрутою. Гіркий настій, який він використовував, згодом назвали зеленим чаєм. В давнину китайці вважали його ліками від 72 отруйних речовин і застосовували тільки для лікування хворих. Пізніше почали використовувати листя чайного дерева в релігійних обрядах. У часи від періоду Західної Хань до початку епохи Троєцарствія настій подавали при дворі імператора. В епоху розквіту буддизму чай став більш популярним серед простих китайців. Його поширювали ченці-буддисти, подаючи його до столу під час бесід з учнями замість традиційного вина. Мудреці створили цілу Філософію-Дао чаю. Даоси вірили, що відвар допомагає глибше проникнути у внутрішній світ людини, освідомити місце людства у взаємодії Землі і Неба, Простору і Часу. Напій полюбили по всьому Китаю. У 3-4 століттях нашої ери чайне дерево стали вирощувати на плантаціях. Надалі, щоб легше було збирати листя, з високого дерева в наслыдок селекції одержали кущ. Китайські закони 8 століття встановили чіткі вимоги до заварювання чаю. Після чайних реформ 10 століття чаїнки спочатку розтирали в порошок, змішували один до одного з гарячою водою, збивали вінечком з бамбука і тільки потім заварювали. Одночасно з появою цього способу приготування напою в Китаї винайшли білий фарфоровий посуд, глазурований зсередини. У такій чашці можна добре роздивитись колір напою і легко відмітити залежність смаку і аромату від кольору настою. Китайці стали уважніше стежити за зміною забарвлення чайного листа під час виробництва. Це викликало удосконалення у виробництві чаю. У 18 столітті було відомо понад сто сортів, він став найпопулярнішим напоєм в Китаї. В наші дні гостям під час чаювання китайці говорять: « Пробуючи смак справжнього Чаю, ви пробуєте смак самого Життя»
Отже, ми п'ємо чай і вранці і ввечері, в буденний день, на день народження.